Dentaaltechnieker SE-N-SE

Iets voor jou?

Dentaaltechnicus is in België een knelpuntberoep. Dit betekent dat er een tekort is aan goed opgeleide technici en  vacatures niet vlot ingevuld worden. De sector is nog steeds groeiend. Patiënten van alle leeftijden hebben nood aan behandelingen en hulpmiddelen uit de prothetiek. Technologische vooruitgang duwt de dentaaltechnicus steeds meer naar specialisatie. Hierdoor is er ook meer samenwerking tussen tandartsen en dentaaltechnici noodzakelijk. Het beroep van dentaaltechnicus is een boeiend beroep dat een voortdurende opleiding noodzaakt en een uitdaging met zich meedraagt. Men kan dus gerust zeggen dat kiezen voor de opleiding Tandtechnieken een verstandige keuze is.

Je bent handig en houdt van haarfijn precisiewerk en kwaliteitsvol werken. Hiervoor zijn een fijne motoriek, ruimtelijk voorstellingsvermogen en gezichtsvermogen (vooral dieptezicht en kleurwaarneming) essentieel. Je hebt oog voor het esthetische. Je werkt graag met de computer (design programma’s). Je kan zelfstandig en in team werken en je bent communicatief. Je wil wetenschappelijk denken combineren met een praktijkgericht beroep, dan is de opleiding Dentaaltechnieken misschien iets voor jou. 

Bijzondere toelatingsvoorwaarden :

Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je het diploma Secundair Onderwijs Tandtechnieken (5de en 6de jaar) nodig. Heb je een diploma Secundair in een andere afstudeerrichting, dan kan je een voorbereidend jaar volgen met enkel de opleiding gebonden vakken van het vijfde en zesde jaar Tandtechnieken.

Hoe zit de opleiding in elkaar?

WAT LEER JE TIJDENS DEZE OPLEIDING?

In dit specialisatiejaar ga je de verworven kennis en vaardigheden uit de derde graad Tandtechnieken verder  inoefenen. Je specialiseert in behandelingen in de implantologie, lingualised occlusion, CAD CAM en orthodontie. Het Vesaliusinstituut heeft eigen CAD/CAM systemen zoals Nobel, Ceramill en 3 Shape waar je CAD/CAM technieken aanleert. Je krijgt ook de kans om via partners-leveranciers andere systemen aan te leren. In de -noodzakelijke- vooropleiding (combinatie van het vijfde en zesde jaar Tandtechnieken) heb je een lessenpakket met technische en praktijkgerichte vakken.

Je brengt een groot deel van je tijd door in modern uitgeruste labo’s. Daar leer je werken met verschillende grondstoffen om kunststofprothesen, gegoten partiële prothesen, kroon- en brugwerk te maken. In de theoretische vakken leer je anatomie, morfologie, grondstoffenleer, noodzakelijk om de processen en functies in en rond de mond te begrijpen. In de technische vakken doe je de nodige materiaalkennis op en leer je instrumenten en apparaten kennen en technische handelingen stellen.

PRAKTIJK EN STAGE

Tijdens de opleiding doe je heel wat praktijkwerk in het tandtechnisch labo. Je volgt voordrachten, demonstraties, workshops en cursussen in de school en bij partners-leveranciers. Er zijn gedurende het hele schooljaar wekelijks twee dagen stage in dentaal technische labo’s. Als tandtechnicus vertrek je vanuit de opdracht van de tandarts en moet je van daaruit de juiste grondstoffen en technieken kunnen bepalen en correct verwerken.

Je toekomstige beroep:

Aan het werk

Als tandtechnicus afgestudeerd in de richting Dentaaltechnieken en suprastructuren kan je je vestigen als zelfstandige. Je kan ook werken bij een dentaaltechnisch bedrijf.

Andere mogelijkheden zijn: tandartsassistent, commercieel afgevaardigde, demonstrateur van een tandtechnisch bedrijf in binnen- of buitenland, in de industrie werken met Cad/Cam-systemen.

Verder studeren

Na Tandtechnieken en Dentaaltechnieken en suprastructuren kan je nog steeds kiezen voor een opleiding in het Hoger Onderwijs. (vb. bachelor Mondzorg).Tijdens de opleiding doe je heel wat praktijkwerk in het tandtechnisch labo. Je volgt voordrachten, demonstraties, workshops en cursussen in de school en bij partners-leveranciers. Er zijn gedurende het hele schooljaar wekelijks twee dagen stage in dentaal technische labo’s. Als tandtechnicus vertrek je vanuit de opdracht van de tandarts en moet je van daaruit de juiste grondstoffen en technieken kunnen bepalen en correct verwerken.

Image

Scholen

Vesaliusinstituut

Leffingestraat 1
8400 Oostende
Tel. 059 70 68 70
info@vesaliusinstituut.be  
www.vesaliusinstituut.be