Apotheekassistent
Iets voor jou?
De farmaceutische wereld is booming business. Men is steeds op zoek naar professioneel opgeleid personeel om het team in de apotheek, de ziekenhuisapotheek of geneesmiddelengroothandel te versterken.
Apotheekassistent is een beroep met werkzekerheid dat voldoende afwisselend is om te blijven boeien. Combineer je graag wetenschap met sociale contacten, dan vind je dit zeker als apotheekassistent.
Heb je interesse voor, en een basiskennis van, wetenschappen in het algemeen en voor de medische wereld in het bijzonder, dan is dit een zeer boeiende opleiding. Ook belangstelling voor praktisch wetenschappelijk onderzoek en laboratorium is belangrijk. Een goed ontwikkelde fijne motoriek, nauwgezetheid en communicatief zijn, zijn troeven die je in deze opleiding van pas komen.Hoe zit de opleiding in elkaar?
- Farmaceutische plantkunde
In de lessen farmaceutische plantkunde bestudeer je kruiden als mogelijke geneesmiddelen en maak je kennis met het principe van de homeopathie.
- Farmaceutische technologie
In de lessen farmaceutische technologie leer je medische voorschriften lezen, interpreteren, controleren en uitvoeren. Je maakt magistrale bereidingen en verpakt ze volgens de wettelijke normen.
- Geneesmiddelenleer
In de lessen geneesmiddelenleer bestudeer je de werking van de verschillende geneesmiddelengroepen en hun functie, het correct gebruik, de toedieningswijze, de bijwerkingen en de interactie met andere geneesmiddelen. Het lezen en verklaren van de bijsluiters speelt een belangrijke rol bij het informeren van patiënten.
- Parafarmacie
In de lessen parafarmacie buig je je zowel over voedingsleer als over cosmetologie. Je bestudeert en onderzoekt cosmetische producten voor huid- en haarverzorging en leert goed advies geven ivm gezonde voeding.
- Tarificatie en wetgeving
De lessen tarificatie en wetgeving behandelen de wetgeving in verband met de apotheek, geneesmiddelen en voorschriften. Je leert administratieve formulieren en tarieven hanteren.
- Toegepaste biologie
De bouw en de fysiologie van de verschillende stelsels van het menselijk lichaam worden besproken, om nadien de inwerking van de geneesmiddelen te verklaren.
- Toegepaste chemie
In de lessen toegepaste chemie krijg je een stevige theoretische basis. Deze kennis is noodzakelijk om berekeningen en begrippen in de apotheekvakken te ondersteunen.
- Toegepaste fysica
In de lessen fysica bestudeer je de fysische verschijnselen bij farmaceutische toepassingen en het principe van verschillende medische apparaten .
- Toxicologie
De lessen toxicologie behandelen mogelijke oorzaken van vergiftiging, de inwerking van een gif op het menselijk lichaam en de behandeling hiervan. Daarnaast komen de invloed van pesticiden en de milieuverontreiniging aan bod.
PRAKTIJK EN STAGE
Tijdens de opleiding doe je heel wat labowerk zodat je je kennis en vaardigheden meteen eigen maakt. Daarnaast wordt er geoefend in efficiënte communicatie, zowel naar inhoud als techniek.
Er zijn verschillende blokken stage van meerdere weken waarbij je kan kiezen voor een apotheek in jouw buurt.
Je loopt minimum 300 uur stage in een privé-apotheek, maar ook in een ziekenhuisapotheek.
Je toekomstige beroep:
Wanneer je slaagt, dan behaal je het certificaat van Apotheekassistent. Je kan onmiddellijk aan het werk in een (ziekenhuis)apotheek, als bediende in een groothandel voor geneesmiddelen of in een tarificatiedienst. Er zijn ook mogelijkheden in de farmaceutische of cosmetische industrie.
Als je gemotiveerd bent, dan kan je ook doorstromen naar een studierichting in het hoger onderwijs van één cyclus. De professionele bacheloropleidingen Verpleegkunde, Vroedkunde, Biomedische laboratoriumtechnologie, Voedings- en dieetleer, Secundair onderwijs (wetenschappen), Farmaceutische en biologische technieken, Ergotherapie, Logopedie en audiologie, behoren tot de mogelijkheden.Scholen
TECHNISCH INSTITUUT HEILIGE FAMILIE
Oude Zak 38
8000 Brugge
Tel: 050 44 59 59
Web: https://tihf.be/secundair-onderwijs-brugge/
Info: info@tihf.be
VESALIUSINSTITUUT
Leffingestraat 1
8400 Oostende
Tel: 059 70 68 70
Web: www.vesaliusinstituut.be
Info: info@vesaliusinstituut.be